România trece printr-un nou val de regenerabile care vine, ca orice fenomen de acest fel, și cu riscurile sale. Cererea extrem de mare de instalații solare poate implica și greșeli – și, fiind vorba, în fond, de energie electrică, acestea pot pune în pericol chiar siguranța prosumatorilor. De ce să ne ferim atunci când ne punem panouri solare ne-a explicat Albert Soare, CEO al Kilowat, una dintre companiile cu cea mai mare creștere pe piața fotovoltaicelor din România.
Pentru că recent s-a publicat lista instalatorilor validați în programul Casa Verde Fotovoltaice, unul dintre cele mai importante lucruri la care trebuie să se uite cei care vor să-și pună panouri solare este ce se întâmplă după instalare. ”Trebuie să fie totuși o firmă pe care să o poți da în judecată. Îți face o gaură în tablă, se infiltrează apa, abia peste 2-3 ani vei observa prima picătură. Dacă ai contractat cu o firmă unde băieții au plecat deja din țară în acești 3 ani, prinde orbul, scote-i ochii”, spune Albert Soare.
Prețul foarte mic, un semn rău
El avertizează că este foarte important să știm cine este în spatele firmei cu care ne facem proiectul fotovoltaic. O companie precum Kilowat, cu un istoric de business și care vrea să continue să lucreze pe piață, nu-și va strica reputația. De aceea, prețurile foarte mici pot fi un semnal negativ, pentru că nu este clar cum o companie din domeniul fotovoltaicelor ar putea asigura asistență post-instalare dintr-un adaos de 2-3.000 de lei.
Ferește-te de invertoare falsificate și de panouri solare ciobite
Sunt foarte mulți furnizori mici care cumpără invertoare din surse nesigure, la prețuri foarte avantajoase – iar clientul este cel care suferă, în final. Albert Soare spune că putem însă avea un control atât verificând seria invertorului pe site-ul Huawei, cât și asigurându-te că instalatorul este unul autorizat și certificat de Huawei.
Citește tot articolul pe Wall-Street.ro