Sisteme fotovoltaice, Casa Verde, Energie electrica

Prosumatorii pot vinde energie vecinilor

Prosumatorul poate vinde energia produsa vecinilor

Se anunță schimbări importante pe piața energiei electrice: prosumatorii pot vinde energia produsă vecinilor. O nouă lege, deja publicată de Comisia Europeană, aduce beneficii suplimentare prosumatorilor de energie electrică din surse regenerabile. Dacă până acum aceștia erau obligați să livreze surplusul de energie electrică în rețea, noua lege vine în sprijinul lor.

Prosumatorii au acum libertatea de a alege modalitatea prin care doresc să gestioneze surplusul de energie electrică produs:  pot opta pentru vânzarea acesteia, împărțirea cu vecinii sau pot organiza prosumare colectivă. Astfel, un sistem fotovoltaic să alimenteze mai multe imobile.

Toate țările membre ale UE trebuie să asigure prosumatorilor dreptul de a vinde energia electrică, nu doar furnizorilor, ci și altor consumatori. Această inițiativă înlătură monopolul furnizorilor asupra sistemelor fotovoltaice deținute de prosumatori. Prin urmare, conform noului ordin al Comisiei Europene, clienții activi au dreptul de a partaja între ei energia provenită din surse regenerabile, pe baza acordurilor stabilite într-un cadru juridic clar. În acest context, mai mulți vecini se pot asocia pentru o stație de producție comună, fie fotovoltaică, fie eoliană. Aceste modificări reduc semnificativ birocrația, permițând prosumatorilor să decidă independent cum să folosească surplusul produs.

Mai mult, clienții pot colabora cu o terță parte responsabilă pentru instalarea, exploatarea și întreținerea unei instalații. Această terță parte nu trebuie neapărat să fie considerată un client activ. Prin această măsură, se încurajează adopția energiei din surse regenerabile pentru a sprijini tranziția către decarbonizare până la sfârșitul deceniului.

În concluzie, această reformă în domeniul energiei electrice va contribui nu doar la reducerea costurilor, ci și la o aprovizionare cu energie mai echitabilă și mai descentralizată.

1 thoughts on “Prosumatorii pot vinde energie vecinilor

  1. Mircea spune:

    O idee geniala . Pot vinde prosumatorii energie si prin bursa? Adica energia produsa, data in retea catre Enel si apoi aceeasi cantitate vanduta de exemplu in Olanda?
    Multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *