Energie electrica

Atestarea TIER 1 a sistemelor fotovoltaice sau cum îți dai seama dacă ai ales cu adevarat calitatea

Atunci când suntem hotărâți să nu facem rabat de la calitate și autenticitate, știm cât de multe beneficii pe termen lung ne aduc produsele ori serviciile achiziționate, dovedindu-le atunci când facem uz de acestea. Cu toate că, de multe ori, aceste două caracteristici implică uneori niște costuri mai mari din partea noastră, vom vedea abia în timp că investiția făcută nu ne va dezamăgi. 

Când ne referim la trendul panourilor fotovoltaice, suntem tentați să devenim, cu orice preț, independenți din punct energetic, dar și prosumatori. În acest caz, există posibilitatea să cădem în plasa așa-zișilor producători și distribuitori care se folosesc de un anumit titlu – TIER 1 – ce le acordă mai multă credibilitate în mod neautentic. Astfel, ei urmăresc să câștige pe nedrept încrederea și puterea de cumpărare a oamenilor care vor să facă o investiție sigură și durabilă, alegând dintr-o serie de furnizori aflați într-o permanentă competiție. 

 

Ce reprezintă calitatea TIER 1 acordată unei companii?

Acest titlu asigură cel mai înalt standard pentru durabilitate și pentru producție abundentă de energie solară, cu o reputație foarte apreciată în industria solară pentru calitate și servicii. Prin urmare, ne putem aștepta ca producătorii cu titlul TIER 1 să-și onoreze garanția produsului în comparație cu următoarele două niveluri inferioare, TIER 2 sau TIER 3. Fiind un furnizor mare și binecunoscut de obicei, se bucură adesea de recunoaștere și acceptare națională sau internațională. Furnizorii de nivel 1 pot fi atât producători, cât și vânzători cu valoare adăugată. 

O companie de tip TIER 1 este cel mai important membru al lanțului de aprovizionare, furnizând componente direct producătorului de echipamente originale care a creat lanțul. Crearea unui lanț de aprovizionare pe niveluri face parte din managementul lanțului de aprovizionare. Scopul său este de a lega funcțiile și procesele importante de afaceri din lanțul de aprovizionare într-un model de afaceri integrat. 

În altă ordine de idei și în termeni ușor de înțeles, calitatea TIER 1 este dată de eficiența panoului solar pe care, dacă este montat corect la 45 de grade, o poate atinge, măsură a cantității de lumină solară (iradiere) care cade pe suprafața unui panou solar și este convertită în energie electrică. Datorită numeroaselor progrese ale tehnologiei fotovoltaice din ultimii ani, eficiența medie de conversie a panourilor a crescut de la 15% la mult peste 20%. Acest salt mare în eficiență a dus la creșterea puterii nominale a unui panou de dimensiune standard de la 250W la 400W.

 

Cum ne asigurăm ca nu e un presupus statutul TIER 1

Din păcate, pe fondul cererii crescânde de sisteme fotovoltaice în rândul consumatorilor gospodărești ori industruali din ultimii ani, acordate la criza climatică, la inflație și la necesitatea de a consuma cât mai etic și echilibrat resursele planetei, au apărut impostori care folosesc tactici de vânzare înșelătoare, autoproclamându-se furnizori TIER 1. În urma unei reacții susținute a profesioniștilor din industrie care chiar dețin acest titlu, Bloomberg New Energy Finance a atras atenția asupra listei pe care a emis-o în legătură cu brandurile ce se bucură de statutul TIER 1. 

Subliniind că acest clasament este un reper relevant în industria solară, el va servi mai ales celor care caută calificări financiare specifice de producător, de obicei, cum ar fi finanțatorilor atunci când investesc în proiecte solare de mare amploare sau de utilitate. Cu toate acestea, chiar dacă și investitorilor mai mici le este de folos această listă ca măsură a calității, Bloomberg NEF recomandă consultarea unei firme specializate pentru efectuarea unui audit, a unei investigații tehnice amânunțite, care să ateste sau să conteste titlul TIER 1 al sistemului fotovoltaic în discuție. Această autoritate va lua în considerare fabrica din care provine modulul, precum și marca și va da o opinie informată despre capacitatea sa de a funcționa conform așteptărilor. 

Tocmai pentru că pentru dezvoltatorii și cumpărătorii de proiecte mai mici acest lucru ar putea fi o sarcină grea, se recomandă consultarea listei întocmite de Bloomberg New Energy Finance, pentru a obține o viziune clară asupra clasificării corecte a sistemelor fotovoltaice. Menționăm că aceasta a fost realizată luând în considerare criteriile de evaluare Solar Analytica, fiind o platformă globală de energie solară pentru conținut asistat de luare a deciziilor și informații avansate de rezolvare a problemelor prin date centralizate. 

 

Kilowat folosește sisteme fotovoltaice de înaltă calitate, iar dintre cele din portofoliul nostru, Trina Solar se află pe locul 3 în clasamentul TIER 1 din 2022, bucurându-se de o eficiență excelentă, de 21,9%. Prin urmare, Kilowat poate afirma cu certitudine că este demn de atestarea TIER 1, montând și popularizând, prin activitatea sa, sisteme fotovoltaice de calitate superioară, care vor genera energie gratuită, dar și calitatea de prosumator, ce asigura o sursă de venit pasiv (prin vinderea surplusului de energie obținut).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *